Erop uit!

Tsjechië is bij uitstek een land om veel te ondernemen en van de natuur en omgeving te genieten. Wandelen, mountainbiken, paragliden, kanoën, kidsfun activiteiten en natuurlijk het bezoeken van prachtige stadjes en kastelen. Een bezoek aan Praag mag natuurlijk niet ontbreken.

Praag

Natuurlijk mag een bezoek aan Praag niet aan uw vakantie ontbreken. Praag ligt op 95 km afstand van Stupná.

Over Praag zelf is al een boek met informatie te schrijven. Het staat vol met oude gebouwen, kerken, enz. De stad Praag is ingedeeld in 5 grote wijken. Aan de oost over van de Moldau liggen de wijken: Josefov de joodse wijk, Stare mesto de oude stad, Nove mesto de nieuwe stad. Aan de west oever van de Moldau liggen de wijken Mala strana de kleine zijde en de wijk Hradcany met de Praagse burcht. De stad wordt tussen deze wijken verbonden 7 bruggen waarbij de brug tussen Stare mesto en Mala strana de bekendste is hier ligt de Karlsbrug. Hij wordt beschreven bij de wijk Mala strana.

Praag is een stad die niet al te groot is. Het is een stad die bijna geheel auto vrij is en waarbij je als toerist makkelijk van de ene wijk naar de ander kan lopen.

Wij hebben de meest bekende bezienswaardigheden voor u op een rijtje gezet:

1: Praagse Burcht

De Praagse burcht vormt het grootste gesloten paleizencomplex ter wereld. Alleen al de voorzijde is een halve kilometer lang. Voor het fantastische silhouet zorgen de drie torens van de St.-Vituskathedraal en de gebouwen die in drie stijlperioden verankerd: Romaans, Gothiek en classicisme.

2: Strahovklooster

In de 800 jaar die het klooster aan de orde van de Premonstratenzers toebehoorde, werd het ontelbare malen beschoten, beschadigd en weer hersteld. Sinds de 17de eeuw ontstond hier een bibliotheek die als nationaal monument van de literatuur toegankelijk is. De eigenlijke boekenschat vormen de 130.000 boeken in de theologie- en filosofiezaal.

3: St.-Vituskathedraal

Wie uitvoerig wil rondkijken, moet daar een halve dag voor uittrekken. Dit gotische symbool van Praag is meer dan ‘slechts’ een kerk. Hier bevinden zich macht en religie, cultus en cultuur, monument en pelgrimsoord, museum en schatkamer onder één dak. De Boheemse koningen werden in de 124 meter lange en 34 meter hoge domkerk gekroond. En hier rusten ze ook.

4: Karelsbrug

Voor de heilige Roomse keizer Karel IV was de brug, die zijn naam draagt, een utilitair project. In de 14de eeuw hadden de stedelingen simpelweg behoefte aan een stevige stenen oeververbinding boven hoogwaterniveau. De Praagse brug (ook wel stenen brug) werd als eerbetoon aan de keizer in 1870 hernoemd tot de Karelsbrug (Karluv most).

5: Stadhuis in de oude binnenstad en de astronomische klok

Een mooi plein waar een afgrijselijk voorval plaatsvond. Drie ijzeren kruisen in het plaveisel voor de ingang herinneren aan de terechtstelling van 27 Boheemse edellieden na de verloren veldslag aan de Witte Berg op 8 november 1620, de zwartste dag in de Boheemse geschiedenis. Want daarna namen de Habsburgers in Bohemen de macht over; het nationale bewustzijn werd 300 jaar lang de kop ingedrukt.

6: Sint-Nicolaasdom

Bij zijn aanblik zou zelfs het Hradsjin verbleken: de koepel à la Petersdom in Rome, 75 meter hoog, domineert de Kleine Zijde. Al deze pracht moest de macht van de kerk demonstreren – zo wilden de jezuïeten van de Dientzenhofers het, de architectenfamilie met vader en zoon, die er van 1703-1756 aan bouwden.

7: De oude joodse begraafplaats in Josefov

Een indrukwekkende begraafplaats waar kris kras overal stenen staan, soms nog rechtop en soms omgevallen. Doordat er ruimtegebrek was werd over de oude graven zoveel zand geschept zodat er weer nieuwe graven bij konden.

8: Wencelasplein

Het beroemdste plein van Praag is het middelpunt van Nové Mesto en is eigenlijk meer een boulevard met bomen. Václavské námesti loopt zuidoostelijk vanaf Staré Mesto en is levendig met hotels, disco’s, clubs en winkels. In de Middeleeuwen was het een paardenmarkt, nu stamt het oudste gebouw uit de 18de eeuw en de rest is overwegend in de laatste 100 jaar gebouwd.

9: Petrin Toren

Met een verrekijker kan je van hieruit het kantoor van de president zien. De burcht Hradsjin ligt namelijk aan je voeten, als je de 299 trappen van de toren op de heuvel Petrin hebt beklommen. De 60 meter hoge ‘Kleine Eiffeltoren’ werd naar het Parijse voorbeeld voor de nationale tentoonstelling in 1891 gebouwd.

10: Staats Opera

De Staats Opera opende haar deuren in 1887. er waren bekende mensen verbonden aan dit instituut, onder andere Seidl, Mahler, Zemlinsky, Klemperer en Szell. Tot de Tweede Wereldoorlog werd het beschouwd als de beste Duitse Opera buiten Duitsland. Na oorlog kreeg het gebouw een andere naam, het werd voortaan het Smetana Theater. Het werd daarbij het tweede huis naast het Nationale Theater.

Is uw interesse gewekt? Reserveer hier direct!